Sakit lutut atasi dengan Pro Kas

sakit lutut
sakit lutut

Sakit lutut, bengkak, kekejangan sendi dan kemerahan merupakan satu penyakit yang di namakan Arthritis. Sakit lutut ini terjadi apabila berlaku kerosakkan pada sendi yang menyebabkan koyakkan atau kecerderaan pada sendi lutut yang mengalami penipisan rawan.

Jadi pernah tak korang mengalami sakit lutut ni? Ia berlaku kepada semua lapisan umur tak kira tua ke muda. Terlampau banyak bersenam juga boleh menyebabkan sakit lutut dan sengal badan. Jangan di sebabkan ia salah satu punca sakit lutut, korang semua malas bersukan.

Arthritis seperti sakit lutut ni selalu di hidapi oleh golongan dewasa. Sebab-sebab sakit lutut ini terjadi adalah kerana jangkitan kuman, penyakit yang di warisi, kerosakkan pada sendi dan sebab-sebab lain.

sakit lutut

sakit lutut

Jenis-Jenis sakit lutut yang sering di hidapi

• Bursitis dan tendenitis – terjadi akibat melakukan senaman menendang, memusing atau membengkokkan kaki dengan penggunaan lutut secara berlebihan.

• Meniskus koyak – Lebih kurang sama seperti yang sebelumnya. Ianya berlaku akibat pergerakan memusing dan pemampatan lutut yang berulang-ulang.

• Ligamen terseliuh – Di mana berlaku koyakkan sedikit dan koyakkan sederhana pada Ligamen.

• Artritis degeneratif – Di sebabkan kerosakan progresif pada tulang, rawan lutut dan tendon apabila banyak melakukan pergerakan.

• Berikut mungkin faktor yang menambahkan risiko arthritis. Berat badan yang berlebihan, Peningkatan usia, Keturunan dan kecederaan berat bagi yang bersukan.

Tanda-tanda orang yang mengalami sakit lutut

  1. Bengkak pada lutut yang datang dan pergi
  2. Kesukaran atau kekakuan apabila menggerakkan sendi lutut
  3. Kesakitan semasa bergerak atau berjalan
sakit lutut

sakit lutut

Pencegahan sakit lutut

Jaga kesihatan dengan kurangkan tekanan pada sendi yang mengakibatkan sakit lutut dan berehat. Senaman ringan dapat membuatkan otot dan tulang kita kuat selain membantu melancarkan pengaliran darah. Gunakan mekanisma badan dan postur. Tekanan pada sendi dapat di kurangkan dengan engurangkan berat badan. Pemilihan makanan yang seimbang untuk memiliki berat badan yang ideal.

Antara contoh makanan seimbang yang dapat membantu mencegah sakit lutut

Dengan pengambilan kalsium seperti yang terdapat dalam kekacang, ikan salmon,oren, bayam, kacang buncis dan produk tenusu seperti keju, susu dan yoghurt. Selain daripada makanan diatas terdapat juga beberapa sayuran dan buah-buahan yang dipercaya bagus untuk mencegah sakit lutut. Pengambilan makanan ini dapat membantu menguatkan tulang dan sendi anda.

Berikut adalah buah-buahan dan sayuran tersebut :

Tomato – Minum 2 kali sehari dapat mencegah tulang rapuh
Brokoli – Mengandungi banyak vitamin yang berkhasiat untuk menjaga kekuatan sendi
Lobak – Selain untuk kesihatan mata, ia juga bagus untuk kekuatan tulang.
Oren – Jus segar segelas sehari dapat mengurangkan risiko keradangan
Epal – Mengandungi antioksida untuk melawan radang sendi.
Kiwi – baik untuk tulang dan dapat mengurangkan risiko Arthritis


Jenis rawatan sakit lutut :

Rawatan Konservatif sakit lutut

  • Menyuntik pelincir tiruan ke dalam lutut
  • Menggunakan tongkat untuk mengurangkan impak tekanan pada lutut yang tercedera
  • Mengambil ubat penahan sakit
  • Gunakan ais untuk membantu surut bengkak
sakit lutut

sakit lutut

Rawatan Pembedahan sakit lutut dan sendi

Bergantung kepada keadaam koyakkan, bagi meniskus yang koyak sedikit. Ia dapat di jahit semula. Akan tetapi koyakkan secara degenerasi atau koyakkan yang kompleks perlu dinipiskan menggunakan alatan mudah secara artroskopi tanpa perlu pembedahan luka yang besar.

sakit lutut

sakit lutut

Perlindungan buat pesakit lutut dan Sendi

Gunakan kasut yang menyerap hentakan. Guna alat pembantu untuk bagi bangun dari kerusi, tandas dan katil. Elakkan aktiviti yang memberi tekanan dan sakit lutut pada otot sendi. Bagi mengurangkan sakit lutut, elakkan duduk dan mencangkung sebaiknya duduk di atas kerusi. Sebaiknya gunakan kerusi yang ada pemegang tangan untuk membantu anda bangun dari kerusi. Cara menangani masalah tekanan otot sendi dan sakit lutut adalah dengan kerap berehat dan bertenang. Aktiviti juga harus di ubah supaya sesuai dengan diri. Jangan paksa diri melakukan perkara yang lebih berat sebaiknya seimbangkan aktiviti dan rehat.

sakit lutut

sakit lutut

Kegunaan dan Manfaat PRO Kas

SAKIT LUTUT

Tidak dapat berdiri lama, susah untuk berjalan, solat dan jalankan apa jua aktiviti harian. Mari ikhtiarkan dengan PRO Kas.

SENGAL SENDI

Anggota badan yang kerap lenguh, kebas dan terasa sengal-sengal bahu, leher atau di mana-mana sendi dapat diselesaikan dengan PRO Kas.

TULANG

Pergerakan anda terbatas kerana masalah dalaman yang berkaitan dengan tulang dapat diselesaikan dengan PRO Kas.

KESEGARAN

Terasa lesu, lemah, tidak bermaya. Dapatkan kembali kesegaran badan! Anda akan rasa segar dan kembali rasa           bertenaga selepas menggunakan PRO Kas

 

sakit lutut

sakit lutut

(Visited 606 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: