Xiaomi Mi Tv Stick Review cara jimat menjadikan tv lama kepada tv pintar

xiaomi mi tv stick
xiaomi mi tv stick

Kebanyakkan televisyen yang ada sekarang adalah TV pintar, termasuk banyak pilihan yang berpatutan dengan harga sekitar RM600 atau lebih. Namun, sebilangan TV ini mungkin hanya pintar, dan pengalaman penggunaan sebenarnya sering kali tidak mencukupi, terutamanya apabila pengeluar menggunakan firmware yang tidak menyokong banyak aplikasi yang bagus. Sebaliknya, masih ramai orang menggunakan televisyen lama bukan flat skrin, dan mungkin belum terdetik kat hati nak ganti tv baru, tetapi teringin nak tengok stream tv online.

Sekiranya korang berada dalam situasi seperti salah satu daripada dua perkara di atas, peranti penstriman seperti Xiaomi Mi TV Stick mungkin dapat membantu. Harga Xiaomi Tv Stick sekitar RM129 di Malaysia, Xiaomi Mi TV Stick sangat berpatutan dan mencapai tujuan yang sangat spesifik sebab ia menambahkan ciri kualiti moden pada televisyen yang korang ada. Apa sebenarnya Mi TV Stick? dan bagaimana perbandingannya dengan Mi Box 4K yang lebih mahal?

Untuk siapa Xiaomi Mi TV Stick di tujukan?
Benda paling asas untuk guna Xiaomi Mi TV Stick adalah jika korang mempunyai televisyen lama yang tidak pintar dengan port HDMI. Korang mungkin menginginkan akses ke kandungan streaming, dan peranti seperti Mi TV Stick akan memberikan korang hanya dengan harga yang berpatutan. Malah port HDMI tidak begitu diperlukan dan korang juga boleh menyambungkan Mi TV Stick ke televisyen CRT lama, jika korang mempunyai sambungan penyesuai yang tepat untuknya.

Selain daripada itu, satu lagi alasan yang baik untuk membeli Xiaomi Mi TV Stick adalah jika korang ada TV pintar tetapi selepas update software hanya berhenti setakat itu saja. Ini mungkin disebabkan oleh pembaharuan perisian yang berhenti, lambat loading, atau aplikasi yang korang inginkan tidak disokong lagi. Contohnya seperti yang sering berlaku pada firmware TV pintar yang lama.

Xiaomi Mi TV Stick beroperasi dengan menggunakan Android Pie 9.0 dan menyokong lebih daripada 5,000 aplikasi yang tersedia di platform melalui Google Play Store untuk Android TV. Semua perkhidmatan streaming utama yang disokong, termasuk Netflix, Amazon Prime Video, Unifi PlayTV, Viu, Iflix, Hbo Go dan banyak lagi.

Bagaimanakah Xiaomi Mi TV Stick berfungsi?
Seperti Mi Box 4K, Xiaomi Mi TV Stick adalah peranti streaming media yang hanya memerlukan paparan untuk dihasilkan. Melalui sambungan HDMI, Mi TV Stick dapat menghasilkan hingga HD penuh (1920×1080 piksel) pada 60Hz. Ia mempunyai CPU berasaskan Cortex-A53 quad-core, penyimpanan 8GB untuk aplikasi dan data aplikasi, dan 1GB RAM. Android Pie 9.0 dapat dikendalikan menggunakan alat kawalan jauh yang disertakan. Android TV memberi korang akses ke banyak aplikasi, tetapi jika korang selesa melakukan mirroring, Mi TV Stick juga dah siap-siap built in Google Chrome Cast.

Alat kawalan jauh sama dengan yang korang dapat dengan Mi Box 4K dan dikuasakan oleh dua bateri AAA (tidak termasuk); ini asas dan tidak mempunyai butang bisu, tetapi memberi korang kawalan yang cukup terhadap Xiaomi Mi TV Stick untuk navigasi UI, kawalan kelantangan, dan mengaktifkan Pembantu Google. Korang juga boleh melancarkan Netflix dan Amazon Prime Video dengan cepat melalui hotkeys. Terdapat HDMI CEC, yang membolehkan korang mengendalikan televisyen dan Mi TV Stick korang dengan satu alat kawalan jauh, walaupun ini tidak selalu berfungsi dengan baik, seperti dengan Mi Box 4K.

Peranti menyambung ke Wi-Fi korang, dengan sokongan untuk rangkaian 2.4GHz dan 5GHz. Korang juga dapat menyambung ke hotspot mudah alih, dan Android TV kini mempunyai fitur penjimat data untuk penggunaan data mudah alih yang lebih efisien. Terdapat juga Bluetooth 4.2, yang digunakan untuk alat kawalan jauh dan juga untuk menyambungkan peranti audio luaran. Format suara Dolby Audio dan DTS Digital juga disokong pada Xiaomi Mi TV Stick.

Walaupun Xiaomi Mi TV Stick menyambung ke TV korang menggunakan slot HDMI, korang perlu menghidupkannya secara berasingan. Untuk ini, kabel mikro-USB dan plug 2 pin dinding juga disertakan dalam kotak. Walaupun disyorkan agar korang menghidupkan Mi TV Stick menggunakan plug 2 pin pada power supply, aku cuba menyambungkannya terus ke port USB TV untuk mendapatkan kuasa, dan ia berfungsi dengan baik setakat ini.

Untuk guna Xiaomi Mi TV Stick agak mudah; korang cukup pasangkannya, sambungkan ke Wi-Fi korang dengan mengikuti langkah-langkah di skrin, dan log masuk ke akaun Google korang. Setelah selesai, korang boleh memuat turun aplikasi dan permainan dan boleh mula tengok Netflix, Amazon Prime Video, dan YouTube sudah terpasang di Mi TV Stick.

Android TV juga memberi korang akses ke sejumlah video game, dan korang hanya perlu menyambungkannya dengan Bluetooth Gamepad. Ada juga game yang terus boleh main guna remote control Mi Tv Stick sendiri.

Resolusi streaming maksimum adalah HD penuh, jadi korang akan dapat mengakses senarai kandungan yang banyak terdapat pada perkhidmatan streaming pada resolusi asalnya. Korang tentu saja dapat menonton kandungan 4K juga, tetapi penstriman akan berakhir pada HD penuh, walaupun korang menonton di TV 4K. Secara semula jadi, ini bermaksud bahawa Mi TV Stick paling baik digunakan dengan televisyen HD 32-inci atau 43-inci penuh, dan jika korang mempunyai TV HDR 4K, korang mungkin ingin mempertimbangkan Mi Box 4K.

Seperti pada Mi Box 4K dan peranti Android TV lain, terdapat Pembantu Google, dengan mikrofon pada alat kawalan jauh untuk arahan suara. Korang boleh menggunakannya untuk apa sahaja yang korang gunakan untuk menggunakan Pembantu Google, termasuk mengambil kandungan dan maklumat, menetapkan penggera dan pemasa, mengawal peranti pintar di rumah korang dan banyak lagi, dan ini berfungsi dengan baik untuk aku. Hanya ada 1GB RAM pada Mi TV Stick berbanding 2GB pada Mi Box 4K cukuplah buat tengok cerita kat Malaysia. Buat masa sekarang apps yang install dalam Mi Tv Stick aku ialah Youtube, Unifi, Amazon Prime, Netflix, Iflix, BBC, Hbo Go, Chrome, Brave, Game Jungle Adventure. Masih gagah hidup dengan jayanya.

Oklah, Bila dah lama tak buat post amik kau! Wat research dulu. Psst…. Aku sebenarnya beli Mi box S dulu sebelum beli Mi Tv Stick. Mi Bluetooth pun aku beli gak… Asal ko guna duit hasil blog dengan Shopee kira Syukur Alhamdulillah. Tunggu mood rajin lagi kita cerita pasal benda lain ek.

Malaysia Free Sample
%d bloggers like this: